söndag 10 januari 2010

Premiär för gäddfiske

Jag och Jonas tog oss ut på årets första ismetepass idag riktat efter gädda. Jag blev hämtad 07.00 och jag måste säga att det kändes lite jobbigt att kliva upp 06.00 då jag kom i säng kring halv två men då första koppen kaffe är i kroppen och allt är packat så försvinner tröttheten. Som vanligt handlar det mest bara om att ta sig upp ur sängen.

Anledningen till att vi skulle ut idag var för att det skulle vara väldigt milt, vilket det var här i stan men inte alls på den ort vi fiskade på. Där var det ständig rörelse som gällde för att hålla sig varm och de borrade hålen i isen fick knackas upp med jämna mellanrum. Tydligen var det inte bara jag och Jonas som kände av kylan utan även gäddorna verkade vara riktigt stela. Efter två timmars fiske hade inte en enda slemgurka så mycket som petat till våra betesfiskar. Vi bjöd på mört, abborre och strömming men inget verkade duga.

Jonas drar proppen ur sjön

I och med att solen tittade fram fick man lite värme i kroppen och tydligen tinade en lite snipa fram också för plötsligt svängde en av mina vippor i luften och lyckligt kunde man rusa fram till hålet där en av de slöaste gäddor jag stött på stod helt still nedanför isen med betesfisken i munnen. Efter att den simmat iväg en dryg meter satt jag in ett mothugg som nästan drog gäddan upp ur hålet. Gäddan krokades av i vattnet och kunde snabbt simma åter. Mycket mer hände inte under dagen. Medans vipporna stod blixtstilla började jag och Jonas pimpla betesfisk som det var mycket mer fart på men då kylan trängt in i benmärgen och huggen totalt uteblivit packade vi ihop grejerna och åkte hem. Årets första gädda är i alla fall landad, alltid nåt.

Årets första gädda visar sin nuna.

Bara att ta nya tag. Man får väl se när man får tid över till nästa ismetepass. Skitfiske på er!

Inga kommentarer: