onsdag 28 augusti 2013

Den lynniga gösen

Sommaren har bjudit på många fina kvällar och några av dem har jag spenderat i bureälvens vattensystem i jakten på det grumliga vattnets dracula.

Gösen är en art som jag först på senare år fått upp ögonen för, främst efter flytten till Skellefteå. Tyvärr är inte fisket här uppe i samma klass som i södra sverige, det är bara att konstatera, men det finns åtminstone ett gösbestånd och det har fångats riktigt grova exemplar. Fler ingredienser än så behövs egentligen inte för att jag ska lockas med i jakten.

En skön kväll på falmarksträsket. Full koll på ekolodet.

Även om man varje säsong hör om större fisk som fångas verkar det vara otroligt långt mellan dem. I Bodanträsket kommer det upp ganska stora mängder gös, dock så är snittet på dessa fiskar mycket lågt. Snittviken på fiskarna som fångas, åtminstone de pass jag varit ute, ligger kring halvkilot och det är vad jag hört av andra också. Men man ska inte glömma Jörgen Öhmans gös på 6.2 som fångades i Bodan för några år sedan som är en av de bäst dokumenterade storgösarna från sjön.

En av många som lurats upp av en Fin-s i färgen Arkansas Shiner.

Falmarksträsket som ligger uppströms Bodanträsket håller också gös, men här verkar det inte alls finnas samma mängd med gös. Jag har haft turen att svärföräldrarna köpt stuga intill sjön och har därför kunnat "parkera" min båt där under sommaren vilket gjort det lättare för mig att snabbt ta mig ut på sjön. Resultatet har verkligen varierat från pass till pass, men nåt jag kan konstatera är åtminstone att jag haft svårare att lokalisera gösen i Falmarksträsket. Jag har fått fisk på allt ifrån 1m ända ned till sjöns djupaste delar som är kring 10 meter. Vissa pass kammat noll och andra gånger på samma metod landat en handfull.


Det är inte ovanligt att mindre gäddor kastar sig över jiggarna.

Största fisken jag själv kommit i kontakt med i Falmarksträsket under sommaren vägde kring 2kg och den tog jag på trolling. Mina erfarenheter av sjön säger mig att det finns färre gösar i sjön, jämfört med Bodanträsket, men att snittvikten och konditionen på fiskarna är bättre. Här fångas det några enstaka större gösar varje år men trots regler och bestämmelser kring minimimått verkar dock mycket av den fångade fisken stryka med vilket förstås påverkar beståndet negativt.


David som annars bor i London visar stolt upp
en av gäddorna han fångade i nattmörkret.


Jag ska fortsätta jaga den där storgösen. Första målet med fisket var att få gös, vilket gick ganska fort. Nu har jag höjt ribban till att försöka komma åt en gös över 4kg i Skellefteåregionen. Det känns som ett svårt men realistiskt mål, uppenbarligen finns de ju där ute i mörkret. Det är bara att bita ihop och fortsätta. Det blir att utforska fler sjöar framöver, kanske redan i helgen. Än finns chans till soliga aftnar i jakten på den lynniga gösen.

Inga kommentarer: