onsdag 26 mars 2014

Gröna isprinsessor

En ny dag på isen och i vanlig ordning hällde jag upp mitt morgonkaffe och njöt av tystnaden och den friska luften medan jag tittade på vipporna som svängde fram och tillbaka i vinden.

Det hade inte hänt något på en bra stund och jag började faktiskt fundera på att flytta mina spön, men läget kändes bra så jag lät grejerna stå kvar. Tur var kanske det, för efter en påtår av kaffet signalerade en av vipporna hugg. Linan rusade och jag gjorde mothugg direkt. Rätt odramatiskt kunde jag drilla in en 5 kgs-gädda som jag krokade lös i hålet. Nollan var spräckt och det är alltid skönt, speciellt om väntan varit lång.

Jag tacklade om spöt och hann inte vänta speciellt länge innan nästa vippa stod och dansade.  Linan rullade sakta ut från spolen, det hade gått ut drygt 20 fot innan jag bestämde mig för att kroka. I andra änden kände jag en rätt bra tyngd och att det var troligt med en fisk över 7kg. Efter några rusningar vid hålet kunde jag till slut få ned handen och lyfta upp en lång men dock dåligt konditionerad gädda. 

Precis när jag insett att gäddan skulle synas närmare, för vikt och längd, signalerade nästa spö hugg. Jag krokade snabbt lös gäddan och la henne i min vattenfyllda pulka medan jag sprang till nästa spö och krokade den fisken. 

Även den fisken kändes bra, faktiskt tyngre än den första då den som ett ånglok satt iväg efter krokningen. Efter en kort drill kunde jag landa en till metergädda, dock betydligt kortare men aningen stadigare, som jag också ansåg som värd att väga. Nu hade jag två gäddor över metern framför mig som efter vägning visade vikterna 9.25kg (115) respektive 8.05kg (105). Riktigt gott.

9.25 kg. Go längd men tyvärr ingen brutal lekkondition.

Då jag var själv ute blev bilderna lite si så där men jag fick ju bild på damerna i alla fall. Dagen avrundades med ytterligare en femkilos gädda innan jag kastade in handduken och åkte hem. 9,25kg blev ett nytt personbästa på ismete för mig och det är man självklart glad över. Däremot hade man hoppats att just den gäddan skulle kunna ha tyngt vågen lite mer med sin längd på 115cm men sånt är fisket. Det är bara att nöta på.

Hittills har jag lagt det mesta av krutet på gädda men i helgen åker jag nog till Umeå och då kanske jag passar på att fiska lite abborre.

"There is always a bigger fish"

6 kommentarer:

Pirkko sa...

Abborrfiske kring Umeå låter som en mycket bra idé! :)

håkan sa...

Snyggt jobbat markus hoppas du kan komma upp i någon riktigt stor fisk i framtiden

Mvh Håkan brugård

Markus Burström sa...

Tack Håkan,
det gäller att ha kroken i vattnet så mycket det går och så länge det kommer upp stor fisk när man ute, handlar det bara om att lägga tiden. Tids nog, tids nog Håkan!

Fritiof Skalsky sa...

Bra jobbat, ditt livfulla intresse för fiske i alla former, får mig att tänka på -70 talets innovatörer kring isfisket, och hur mycket det betytt för framtiden och såna som du Marcus tar vidare stafettpinnen.

Kul att se ett sånt brett engagemang av en ny generation sportfiskare.

//Fritiof

Fritiof Skalsky sa...

Bra jobbat, ditt livfulla intresse för fiske i alla former, får mig att tänka på -70 talets innovatörer kring isfisket, och hur mycket det betytt för framtiden och såna som du Marcus tar vidare stafettpinnen.

Kul att se ett sånt brett engagemang av en ny generation sportfiskare.

//Fritiof

Rober Tomtom Habibi sa...

Hej det är micket rolig läsa om isfiskar. Vi har aldrig snö i mit hemmland alltid. Första gång jag provar pimplafiske jäte rolig at göra.