tisdag 21 september 2010

Shoppingglädje och katastroffiske

I lördags var det rea på fiskecentrum här i stan. De hade en reastege under veckan som avslutades i lördags med 40% på hela sortimentet. Där kunde man handlat precis hur mycket som helst kändes det som (som alltid fast till en billigare peng). Jag kände mig som ett barn på julafton då jag kunde köpa på mig två nya Shimano DL 4000 FA (baitrunner-rullar) till nästan halva priset samt en ny beteshink. Total lycka! :D

I söndags åkte jag, Makke och hans tjej ut för att fiska abborre. Först skulle vi iväg och fixa betesfisk, lika lätt som alltid. Bara mäska lite vid bryggorna och sedan kasta ett kast med kastnätet för att fylla upp kvotan av löjor och småmört. Dock så hade precis alla löjor och mörtar försvunnit denna dag. Vi åkte ut för att fiska vid 10. Vid tolv hade vi ännu inte lyckats fånga en enda löja och då hade vi även försökt att fånga fisk vid en redan uppmäskad plats där vi fiskar efter id. Ett totalt jävla mörker. Vi var så nära på att ställa in hela fisket men vi tänkte att det var ju bättre att åka ut och meta med mask efter abborre och med dött agn efter gädda än att ställa in det och bara sitta och surfa på fiskesnack resten av dagen, även om det bara skulle bli en kortare tur.

Makke kastar av hela älven i jakten på småmörtarna!

Vi tog oss till sjön vi skulle fiska i. Riggade alla grejer, vi hade väl med oss 8-10 spön. Jag inledde snabbt med en liten abborre, dock så liten att inte ens Makke ville agna med den efter gädda. Sedan var det dött, dött... och dött. Inte ett pill, inte ett napp. Inte långt innan vi tänkte sluta för dagen fick Makke hugg på ett av sina spön, en gädda som lossnade i mothugget. Makke vevade in sin mört och vi kunde se hur gäddan fortfarande hade intresse för den och följde in och vände nästan vid våra fötter. Makke kastade snabbt ut mörten igen för att se om det fanns något intresse, bara 2-3 meter från oss kunde vi se gäddan sakta glida framåt och försiktigt ta mörten för att sedan rusa ut mot djupet. Makke satt in mothugget, gäddan var krokad och vi kunde landa den. Ingen stor gädda, kring 3kg, men att få se hela hugget på bara 2 decimeters djup var nog bland det läckraste jag sett. Det vägde som upp en del av den annars katastrofala dagen.

A bad day of fishing is better then a good day of work.

Vad lär man sig av detta då? Jo att man alltid ska fixa betesfisk dagen innan man ska ut!! Det är bara att ta nya tag!

7 kommentarer:

Daniel sa...

Hallå,
Fiskar du i Umeå?
Har ett kastnät hemma som jag ej testat. Om du fiskar i Umeå, var fångar man då betesfisken? Hur gör du? (mäskning osv) Funkar även bra nu på hösten?

Tack på förhand

Mvh
Daniel

Markus Burström sa...

Hej Daniel, det stämmer bra att jag fiskar i/kring Umeå. Betesfisken som jag fiskar med fångar jag i 9 fall av 10 i älven. Det går bra att fånga dem nu på hösten också, fångade fisk i fredags med kastnät så än så länge är det inga problem. Lättast är kring bryggor (typ lundåkern), efter kajkanterna eller liknande.

Vanligt havregryn som du krossar lite mellan fingrarna fungerar bra för att locka löjor och mört till ytan. Då de väl kommer upp och äter är det bara att kasta kastnätet över dem och tömma fisken i en hink. Det kan vara lite klurigt till en början då fisken är rätt snabb. Oftast lyckas man kanske inte på en gång så ha tålamod.

Annars går det bra att meta upp dem med en mindre löjkrok stl 14-16 agnad med endast en brödkula eller maggot. :)

Anonym sa...

I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
Plz reply as I'm looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thanks

My web-site - cellulite treatment cream

Anonym sa...

you are really a good webmaster. The website loading velocity is amazing.

It kind of feels that you're doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you've performed a wonderful process
on this topic!

My web site; best cellulite treatment

Robert sa...

Hej. Tänkte.höra om.Du säljer löja bor i Åsele använder det till trollingfiske

Markus Burström sa...

Säljer inte löja men skulle förstås kunna hjälpa till eller tips om platser vid behov.

Mvh,
Markus

Anonym sa...

Tar gärna tips å platser börjar bli dyrt åka till luleå å arjeplog för köpa löja. metar isofall. hur äre å meta nu på våren när isen släpper, du kan väl mejla på biff_1_@hotmail.com annars heter jag Robert sjöberg (fiskarn) på facebook