fredag 14 maj 2010

Dagen då ryssvärmen kom

Klockan ringde i vanlig ordning vid femsnåret och jag hoppade upp ur sängen och slog igång kaffebryggaren. Idag skulle det bändas stora feta förleksgäddor!

Klockan sex hämtade Lasse upp mig och vi åkte ut mot Tavelsjön för att hämta upp Mats och för att sedan bege oss ut i jakten på sjöns stora odjur. Den här morgonen var det otroligt dimmigt. Den som sett filmen The Mist skulle snabbt känna igen sig. Detta skapade en perfekt stämning för ett sjöodjurs-scenario. Vi satt oss i båten och begav oss ut i dimman för att leta rätt på de stora fiskarna. Efter bara någon minuts körade dog motorn så det enda som saknades för att det här skulle imitera en klassisk kalkonrulle vore om Tavelsjöns monster dök upp och slukade Lasse medan han försökte hitta felet på motorn. Detta hände dock aldrig, det enda som hände var att vi svor några gånger tillsammans, tog en kopp kaffe och greppade årorna. Då Lasse satt sig på mitt-toften blev han tvungen att ro större delen av dagen, smällar man får ta!

Dimman ligger tät och Mats dokumenterar i vanlig ordning.

Vi fiskade oss tillbaka mot båtplatsen utan något resultat. Det enda vi lyckades med var att skrämma några gäddor som var inne vid vassarna för lek. Efter någon timmes nötande lättade dimman och huggen började komma. Mats som var dagens guide, då det var hans hemmavatten, stod för de två första gäddorna. En hona som var så inne i leken att det fortfarande trillade romkorn ur henne i båten samt en minst lika brunstig hangädda. Inte långt efter fick även jag lura upp en av tavelsjöns gäddor, en liten gurka kring 2.5kg. Lasse som stått och dängt med sina bustrar hela dagen lyckades till slut få dagens minsta gädda att hugga över ett av sina beten men då han aldrig rört i sin egna tafs eller i gäddan räknades den som icke-landad och därmed var Lasses antal fångade gäddor lika med noll.

Lasse jobbar in ett bete och på solbrännan.

Dimman försvann helt och övergick i stekande sol och med det så dog även fisket. Vi stod i våra underställ och fiskade och gjorde allt för att kunna lura upp någon gädda. Svetten rann och fötterna kokade inuti stövlarna. Vi fiskade av alla intressanta områden utan ett minsta pill på grejerna och till slut så kastade vi in handduken och kände oss besegrade.

Dinner is served!!

När jag sedan kom hem efter dagens tur på sjön avnjöt jag en pizza på balkongen med en kall öl, sämre dagar har man ju haft. :-D

Inga kommentarer: